Robert Bosch Automotive Steering Kft. maklári gyár II. ütem (2016)

A Robert Bosch Automotive Steering Kft. korábban ZF Lenksysteme Hungária Kft. néven működött, a cég fele-fele arányban a Robert Bosch GmbH és a ZF Friedrichshafen AG vegyesvállalata volt. A Bosch 2014 őszén vásárolta meg a teljes ZF Lenksysteme céget, majd a vállalat új üzletágként és önálló vállalatként Robert Bosch Automotive Steering GmbH néven épült be a Bosch csoportba.

Autóipari beszállítóként kormányműveket, kormányoszlopokat, kormánytengelyeket és felújított alkatrészeket szállít a világ több mint 100 járműgyártójának, személygépjárművek és tehergépjárművek, buszok számára egyaránt.

Feladatunk volt:

2014-ben egy komplex épületautomatika rendszert alakítottunk ki az újonnan épült maklári gyárban telepítésre kerülő épületgépészet számára, a teljes körű kivitelezés I. ütemeként. 2016-ban a Bosch folyamatos magyarországi beruházásainak keretén belül a maklári gyártóbázison újabb kapacitásbővítést terveztek, ez volt a nagyszabású projekt II. üteme. A bővítés során telepített gépészeti elemek számos ponton kapcsolódtak a már meglévő üzemet ellátó rendszerekhez.

A Megrendelő kérése az volt a második ütem munkálatai során, hogy a bővítés alkalmával kiépült új elemeket úgy integráljuk a rendszerbe, hogy az semmiképpen ne akadályozza a termelési folyamatokat. Az első ütemhez hasonlóan a feladataink közé tartozott az épületautomatika és erősáramú elosztószekrények tervezése, gyártása és helyszíni telepítése, továbbá az épületautomatika perifériaelemeinek a szállítása, telepítése és beüzemelése. Feladataink szoftveres munkákkal is kiegészültek, mint alközponti programok, HMI Touch panelek valamint egyéb gépészeti rendszerek BUS kommunikáción, épületfelügyelethez való csatlakoztatása.

A második ütem munkálatai során újabb kb. 500 adatponttal bővítettük a rendszereket.

Megvalósítás:

Mivel a II. ütem során nem csak új elosztószekrényeket és rendszereket hoztunk létre, hanem a már elkészült elemeket is bővítenünk kellett, ezért az I. ütemben is használt SIEMENS termékeket alkalmaztuk az elosztószekrények gyártásánál. Ugyanez volt a Megrendelő kérése a PLC hardver elemek tekintetében is. Itt az S7-300-as sorozatú termékcsaláddal bővítettük a rendszert.