Megújult az Acti 9 iPRD

Megújult a Schneider Electric Acti 9 iPRD cserélhető betétes túlfeszültség-korlátozó sorozat

Az iPRD sorozat cserélhető betétes típus, amely a 2. és 3. vizsgálati osztályba sorolható (régi szabvány szerint C és D típus). Megtalálható a kínálatban 65, 40, 20 és 8 kA-es változat is, így az igen magas veszélyességi szint esetén is és a védendő készülék közvetlen közelében is elhelyezhetők a megfelelő típusok. 

A készülékek egyaránt alkalmazhatók TT / TN-S / IT és TNC-S hálózatokban is. Rendelkezik élettartam vége jelzéssel mechanikus változatban (a cserélhető betét előlapján fehér vagy piros ablak), amely szemre vételezés esetén nyújt segítséget, vagy elektronikus kimenettel, amellyel távfelügyeleti rendszerbe köthető a csere jelzése.

Újdonság a korábbi sorozathoz képest, hogy a túlfeszültség-korlátozó aljzata megfordítható, hogy lehetővé váljon az alsó/felső betáplálás könnyű változtatása.

Az új készülékek villamos paraméterei is javultak valamelyest. Pl. a maximális folyamatos üzemi feszültség (Uc) értéke 340 V-ról 350 V-ra emelkedik minden érintett termék esetén. Javulnak a feszültségvédelmi szintek (Up) értékek is például 1,4 kV-ról 1,6 kV-ra, vagy 1,1 kV-ról 1,25 kV-ra. Némileg bővült a kínálat is, például megjelent egy 1 pólusú IT hálózatokban használható 65 kA-es rendelési szám.

 Az egyik legfontosabb újdonság az új sorozat esetében, hogy ezek már megfelelnek az újonnan publikált EN 61643-11 szabványnak. Az MSZT oldalán található MSZ EN 61643-11:2002 szabványt visszavonták, helyette az új MSZ EN 61643-11:2013 angol nyelvű változata lépett életbe: Kisfeszültségű túlfeszültség-levezető eszközök. 11. rész: Kisfeszültségű hálózatra csatlakozó túlfeszültség-levezető eszközök. Követelmények és vizsgálatok (IEC 61643-11:2011, módosítva)

Néhány pontban az újításokról:

  • növelték a követelményeket a túlfeszültség korlátozók élettartam vége ellenőrzésére => a teszteket az életszerű helyezetekhez közel azonos körülmények között kell elvégezni, következésképp ellenállóbbaknak kell lenniük
  • az úgynevezett TOV teszt (Temporary Over Voltage) időtartamát megnövelték 5 másodpercről 2 órahosszára => a készülékeknek sokkal többet ki kell bírniuk
  • az új szabvány értelmében ezen készülékek esetében az Imax érték (maximális levezetési áram) opcionálissá válik, azaz a gyártóknak fontos szerep jut a kismegszakítók és a túlfeszültség korlátozók közötti koordinációban. Így a gyártók által kiadott koordinációs táblázatokat érdemes követni, mert azokat az adott gyártó bevizsgálta és vállalja értük a felelősséget.