MTA Természettudományi Kutatóközpont Q2 épület, Budapest (2013)

A 9,5 milliárd Ft értékű ingatlanfejlesztéssel és kutatási infrastruktúra-beruházással megvalósuló világszínvonalú épület az interdiszciplináris anyag- és élettudományi kutatásokat folytató központ hat intézetének ad helyet a Lágymányosi híd budai hídfőjénél.

Az áttervezett épület infrastruktúrája korszerű, környezetbarát és energiatakarékos, melyben kémiai, biológiai, valamint műszeres laboratóriumok, továbbá dolgozószobák és közösségi helyiségek kerültek kialakításra. 

Feladatunk volt:

A megrendelő igényei szerint az épület helyiségeinek fűtés, hűtés- és világítás vezérlésének megvalósítása, a telepített fancoilok, jelenlétérzékelők, árnyékolók, fali kezelők, DALI világítási rendszer és időjárásközpont segítségével. További feladatként pedig monitorozás és adatgyűjtés céljából az ABB fogyasztásmérők és Panasonic VRF rendszer beintegrálása.

Adatpontok száma:

  • 2470 KNX eszköz
  • 9300 OPC adatpont
  • 5320 Felügyeleti adatpont

Megvalósítás:

A rendszert a Schneider-Electric által forgalmazott KNX eszközökből építettük fel. Az épület 6 szintjén telepített eszközökből szintenként 8-9 KNX/TP vonalat alakítottunk ki, amelyeket KNX/IP vonalon keresztül csatlakoztattunk a központi TAC Vista felügyeletre. Az adatkapcsolatot a KNX hálózat és a felügyeleti szoftver között egy NETx KNX OPC Server biztosítja.