ZF Lenksysteme Hungária Kft. I. ütem, Maklár (2014)

A projekt feladatunk az volt, hogy egy komplex, teljes körű épületautomatikai rendszert alakítsunk ki a gyárban telepítésre kerülő épületgépészet számára.  

Tervezés: 

Már a tervezési szinten a  "megszokottnál" több egyeztetést igényelt a feladat, mivel rendkívül sok, külső beszállító által telepített eszközt kellett a rendszerbe integrálnunk és természetesen ezeket a megfelelő BUS protokollal illesztenünk.

Elosztószekrények, perifériaelemek:

Anyagát tekintve Rittal típusú szekrényrendszerek kerültek kialakításra. Az elosztó berendezéseken belül megrendelői kérésre az erős-, és gyengeáramú áramkörök SIEMENS típusú termékekkel lettek kialakítva. PLC hardverelemek tekintetében szintén SIEMENS eszközök kerültek beépítésre (S7-300 termékcsalád), beleértve a tápegységet, kommunikációs csatolókat, rögzítő síneket, memória modulokat és a szükséges be- és kimeneti modulokat.

A perifériaelemek is a „német minőség” jegyében S+S típusú eszközökkel kerültek kialakításra. A kábelezési munkák elvégzését a fő megrendelő alvállalkozói végezték. Így itt is rendkívüli odafigyelést, előkészületet és rugalmasságot igényelt a fenti munkafázis végleges kialakítása.

 A légtechnikai, vízgépészeti megoldások tekintetében jellemzőek voltak a „megszokottnál” nagyobb dimenziók. Ezért is volt fontos a körültekintő eszköz elhelyezés és szereléstechnika.

Szoftver:

Szoftveres feladataink közzé tartozott az automatika alközponti szoftverek, HMI Touch panelek és az egyéb BUS kommunikáción csatlakozó gépészeti elemek programrészeinek megírása. A SCADA (épületfelügyelet) programozását nem az Elszöv-Automatika kft. végezte. Ezért a nehézséget az jelentette, hogy már a kezdetektől szoros összhangban kellett közreműködni a felügyeleti programot író német társvállalattal. Adatpontszám tekintetében a projecten megközelítőleg 1400 darab különböző digitális és analóg adatpont szerepelt.

Mindent egybevetve azt gondoljuk, hogy sikerült egy valóban jól működő épületet megalkotnunk a megrendelő és végfelhasználó elégedettségére.