Nagykovácsi Kispatak Tagóvoda fűtéskorszerűsítés (2016)

Cégünk a Nagykovácsi Kispatak Tagóvoda fűtéskorszerűsítésének automatizálásában vett részt.

Az óvodát fenntartó önkormányzat az elavult, nyílt égésterű kazánokkal egyre nehezebben és költségesebben működő fűtési rendszer rekonstrukcióját kérte. A korszerűtlen rendszer további üzemeltetése a létesítmény funkciójára való tekintettel ellátás biztonsági szempontból is aggasztóvá vált.

Feladatunk volt:

Az átalakított fűtési rendszer (új kondenzációs kazán új fűtési csőhálózattal és lapradiátorokkal, helyiségenkénti hőfokszabályozással) teljes automatizálása volt a feladatunk, a korábban tapasztalt túl- illetve alulfűtési anomáliák megszüntetése valamint az üzemeltetési költségek nyomon követhetősége érdekében.

Megvalósítás:

A teljes automatizálást a Siemens Synco Living rendszerével valósítottuk meg. A radiátorszelepekre SSA955 mozgatókat szereltünk, a kazánházban RRV934 modullal működtettük a fűtési szivattyút, valamint 0-10V-os jellel adtunk hőmérsékleti alapjelet a kazánnak. A QAX913 központi egység a webes távfelügyelet felé a hőmérsékleti értékek mellett az épület aktuális gázfogyasztását is továbbítja. Az OZW772 web-modul a Siemens SYNCO-IC szerveren keresztül bárhonnan elérhető, hiba esetén e-mailban értesítést küld, illetve az előre definiált tárolt adatokat is így továbbítja.

A rádiós meteorológiai modul segítségével összegyűjtött külső hőmérsékleti adatok a megrendelő számára nagy segítséget nyújtanak a megtakarítás számításához.

A 2016-17-es tél során a felújítás előtti állapothoz képest közel 55%-os fűtési költségcsökkenést sikerült elérni, ami a szigetelés, a korszerű kazán és az egyedileg, elektronikusan szabályozott és felügyelt rendszer összehangolt kivitelezésének köszönhető.

Az adott megoldás kicsiben működik, nagyobb épületek esetében is hasonló eredmények érhetőek el.