Opel, Szentgotthárd (2012)

Az Opel a meglévő gyára mellett egy új flexibilis motorgyárat épített Szentgotthárdon. Az 500 millió euróból megépített, 60 ezer négyzetméteresre bővült üzem, így a világ egyik vezető motorgyára lesz. Az új Opel motorcsalád sorozatgyártásához szükséges 270 egységből álló új géppark 800 embernek ad munkát, a sorozatgyártás az év végén indulhat majd el.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a szentgotthárdi beruházásban cégünk is szerepet kapott és kap, mert újabb és újabb kérések teljesítésével igyekszünk a megrendelő, IMTECH Kft. igényeinek megfelelni.

Cégünknek a szentgotthárdi Opel H16-H17csarnok szellőzését kellett biztosítania a tetőtéren telepített légtechnikák automatizálásával.

Műszaki feladataink voltak:

H16-H17 csarnok légtechnikai rendszerének (HVAC) automatizálása vált szükségessé, ahol a csarnokot 6 db egymástól független, de teljesen egyforma, héber légtechnikai rendszer látja el.

Megvalósítás:

A légtechnikai gépek vezérlését, a be és elszívó ventillátorok nyomásszabályzásával, rotációs hő-visszanyerő hőmérséklet előkezelésével, gázégő szabályzásával oldottuk meg.  A rendszerben légmennyiség szabályzás is történik, ahol figyelembe vesszük a technológiai elszívások légmennyiségét – így biztosítjuk a csarnok egészének ideális légállapotát.

Adatpontszám: 318 db (53 db/ rendszer)

A légtechnikánkénti központot egy Siemens PXC 100D típusú DDC képezi egy PXM10 kezelővel.

A rendszer különlegessége, hogy az Opel kérésére központi épületfelügyelettel nem rendelkezik, hanem mind a 6 db légkezelő teljesen önállóan képes működni vagyis külön, helyi kezelőterminál segítségével vezérelhető ill. paraméterezhető.