Siemens Synco Living több mint fűtésszabályozás

Siemens Synco Living épületautomatika rendszer


A Siemens, Synco Living néven megismert rendszerével, akár az éves fűtési költségünk 30%-át is megtakaríthatjuk.

 

E-rendszer lényege, hogy helyiségenként lehet szabályozni a hőmérsékletet a lakásban, irodában és az időzítés beállításával megoldható, hogy csak akkor, csak annyira és csak ott fűtsünk, ahol éppen használjuk a helyiségeinket: ne menjen feleslegesen a fűtés, ha nem vagyunk otthon.

Fontos tudni azonban, hogy a központi egység a fűtés szabályozásánál sokkal többet tud. Képes kezelni az épület motoros árnyékolóit, meghatározott villamos áramköreit, és ha rendszerünk alkalmas rá, akár a hűtést, a kazánt vagy a HMV-t is tudja szabályozni. Mindezen funkciókat, egyszerűen konfigurálva, időprogramokhoz vagy eseményekhez rendelhetjük, és igény esetén akár a WEB-en keresztül vagy okostelefonos alkalmazással is módosíthatjuk a nappalinkból, vagy akár egy másik országból…

 

A rendszer teszteléséről ITT olvashat.

Részletes leírás az oldal alján található pdf-ben.

 

Hogyan számszerűsíthetjük a épületautomatika rendszerekkel elérhető energia megtakarítást?

Erre az EN15232-es szabvány ad választ, ami A-B-C-D kategóriákba sorolja az épületekben alkalmazott automatizálási rendszereket, konkrét műszaki megoldási szintjük alapján. Ez a besorolás nem azonos az épületek adásvételekor vagy bérbeadásakor kötelezően elkészítendő energetikai tanúsítvány besorolásával, ami A+ -tól I-ig terjedő osztályzatot ad.

Egy egyszerű példán bemutatva, az EN15232 szabvány legrosszabb, D értékelést az a ház kapja, amelynek a kazánja állandó hőmérsékleten működik, és a fűtőtesteken még termofej sincs. Egy A szintű épületnél viszont, minden helyiség hőmérsékletét egyedileg, elektronikus termosztáttal szabályozzuk, és ez a készülék kommunikál a távolról is felügyelhető kazánnal, ami csak olyan hőmérsékletű vizet állít elő, amilyet a helyiségek kérnek.

Automatizáltság szempontjából a hazai épületek többsége C vagy D kategóriába tartozik, ezért jelentős megtakarítási potenciál található ebben a fejlesztési területben.

 

 

 

 

 

 

 

LetöltésMéret
synco_living_brossura_2016.pdf5.18 MB
Building automation impact on energy efficiency A6V10258635hq en.pdf16.07 MB